Sretan nam Međunarodni dan dječje knjige

Prvo malo fotografija iz moje mladosti, da vas zainteresiram za tekst!

20190324_091445.jpg

Dakle, danas je Međunarodni dan dječje knjige, kojim ujedno obilježavamo i 6. obljetnicu nacionalne kampanje „Čitaj mi“ za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine i tim danom ističemo važnost dječje knjige u životu svakog djeteta.

Slikovnica je prva knjiga u životu svakog djeteta, koja na jednostavan način uvodi dijete u svijet knjige i promiče pozitivne vrijednosti i maštu. Čitanje naglas pomaže u jačanju veze između roditelja i djece, a zbog bliskosti stvara temelj za takav odnos i u kasnijoj dobi. Time se ujedno razvija i ljubav prema slušanju, pisanju i govornom izražavanju, zatim, razvija se i sposobnost koncentracije, pamćenja, logičkog zaključivanja.

Uobičajeni prijedlozi aktivnosti povodom Međunarodnog dana dječje knjige su čitanje slikovnica i pričanje bajki u obiteljskom krugu, izložba slikovnica i druge prigodne knjižnične građe za najmlađu djecu uz gostovanje dječjih književnika u knjižnicama, kazališne predstave, različite maštaonice i bajkaonice itd.

Pozitivan stav prema knjizi, čitanju, knjižnici = želja da se u toj aktivnosti provodi više vremena 🙂

Posebno pomaže i otvaranje malih knjižnica u domovima zdravlja, pedijatrijskim ambulantama, dječjim vrtićima i sl., održavanje predavanja za roditelje o važnosti čitanja djeci, obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga, suradnja s nakladničkim kućama. Jeste li čuli za „Čitateljski program za zatvorenike i djecu“?

Inače, u gradskim knjižnicama postoje knjižnični programi i usluge za bebe i djecu rane dobi, a suradnjom s njihovim roditeljima, odgojiteljima, pedijatrima, logopedima i drugim stručnjacima i zainteresiranim stranama, nastojimo što intenzivnije pokazati koliko čitanje naglas djeci doista pomaže i kakvu stvarnu korist ostvaruju od toga.

Te kampanje zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, UNICEF Hrvatska, Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Hrvatsko logopedsko društvo.

Čitanjem naglas promičemo pismenost u najranijoj dobi djeteta i cilj nam je da nam to postane redovna aktivnost – i u školama, ali i u obiteljima.

I da – čitanje treba biti zabavno!

Do kraja travnja ćemo imati različite zabavne aktivnosti kojima ćemo “proslaviti” Međunarodni dan dječje knjige i Noć knjige.

20190324_091529.jpg

Ako ikad pomislite da niste dobro odjeveni ili da nemate dobru frizuru, nemojte očajavati. Pogledajte mene u osnovnoj školi – 2 broja veća jakna na koju bih jedva stavila školsku torbu, 3 broja veće patike i 2 broja manje hlače. Napokon izrasla “pečurka” frizura, s time da je mama bila glavna za izbor odjeće i frizure i tu nije bilo nikakve rasprave. Brata i mene su šišali jednako, samo da znate.

Autor:

Nevidljiva knjižničarka Iva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s