Zintervju za Zmajom Zmihačić

Tko je Maja Mihačić, poznatija kao Zmama Zmaja i zašto joj kćerka koja ide s mojom u vrtić ima tako kul ime?

 

Dragi moji čitatelji, to vam je jedna pametna i maštovita, a ne samo lijepa djevojka koja lice koristi kao slikarsko platno i slika čuda (no nadajmo se da si neće odgristi uho kao Vincent van Gogh).

Zamijetila sam je sasvim slučajno, zbog vrtića u koje idu naše djevojčice, a od tog trenutka sam je počela uhoditi. Tako da, kad mi pohvalite način na koji sam se našminkala, sada znate od koga crpim ideje, iako nisu ni blizu njenom znanju i kreativnosti.

Njene ideje za šminkanje možete pogledati na njenom YouTube kanalu (meni je osobno najdraža snimka kada joj baka bira šminku 😀 ), a tamo su vam navedene i poveznice na njen Facebook i Instagram profil.

 

Napravila sam jedan slatki intervju s njom, sladak skoro kao ona ❤

Dok smo tipkale, ona je kuhala, a ja sam sjedila na toaletu. Divotica.

 

1. Postoji li boja koju nikad ne bi stavila na lice i zašto baš ta boja?

Ne postoji. Mislim da svaka boja ima svoju ljepotu ako se “koristi” na pravilan način.

2. Vjeruješ li u to da određene boje imaju svoje značenje i da njihovim nošenjem na sebi poručuješ nešto?

Pa zapravo ne. Primjerice, ako se našminkam u duginim bojama, neki će imati konotaciju na homoseksualnost, a ja sam baš u tom trenutku razmišljala o jednorozima i dugama 🙂 Smatram da stvari vidiš onakvima kakav ti jesi (pri tome ne mislim da si gay ako pomisliš ovo prvo spomenuto, već da ti je fokus na tome).

3. Kako se nosiš s time što te drugi gledaju kao neobičnu / neuobičajenu pojavu na ulici i u trgovini?

Ne nosim se ja s time već su oni ti koji se moraju s time nositi 😀 Jer oni mene gledaju – ha ha… Već toliko dugo sam neobična (4 godine već) da mi je to postalo “normalno” i “obično”. Uglavnom mi ljudi prilaze s pozitivom i otvorenog su mišljenja o mom izgledu, a oni kojima se ne sviđa moj neobični izgled mi zapravo ne prilaze. Ne bi li bilo super kad bi svi imali neku selekciju prije no što stupimo u kontakt s nekim? 😉

4. Što želiš poručiti djevojčicama i djevojkama i ženama koje ne prate modne trendove nego se šminkaju onako kako žele i kako se osjećaju?

Za mene šminka i jest (i bilo što drugo što nosim) bila izraz osobnosti. Nikad je nisam koristila da se uljepšam u smislu da sam bez šminke ružna, već da se u svojoj koži osjećam ugodno, da sam tada ja – ja! Svoja. Damama svake dobi koje ne prate trendove ni u čemu, poručila bih da su super hrabre i da se vidi da imaju svoj đir te da su pravi dar u svijetu svih klonova 🙂 Go girls!!!

5. Misliš li da se sve žene trebaju šminkati i zašto da ili zašto ne? Što misliš o ženama koje se ne šminkaju?

Apsolutno ne mislim da bi se sve žene trebale šminkati. Smatram da bi žene (i bilo tko drugi) trebale činiti baš onako kako žele i kako se osjećaju sretnima i zadovoljnima sobom. O ženama koje se ne šminkaju ne mislim ništa 🙂 Možda jedino ako imaju lijep ten, divim im se jer im šminka zaista nije potrebna za neke korekcije.

6. Što misliš, zašto se žene koje se šminkaju smatraju privlačnima, ali kada govore o tome koliko vremena utroše na to, za njih se kaže da su plitke i površne jer ulažu u izgled umjesto u osobnost?

Zašto? Stereotipi, eto zašto. Živimo u svijetu etiketa. Ja sam žena, moj muž je muškarac. Samim time smo označeni, prate nas različita očekivanja, posao kojim ćemo se baviti, kako ćemo se odijevati, kako ćemo se ponašati. Društvo je takvo. Stvar je u tome da činimo onako kako želimo, a ne kako nam drugi nalažu da činimo.

7. Kada i kako se može pretjerati u šminkanju?

Može na više načina. Primjerice, ako šminka ne prati dob (pri tome više mislim na dob u izgledu nego na same godine). Primjerice, starijoj ženi s borama nikako dobro ne stoji mladenačka šminka, također, tinejdžerice koje se šminkaju kao da im je 35 godina, još ako im je i želja da izgledaju starije 😦 Također se može pretjerati u isticanju šminke istovremeno i na očima i na ustima. Iako se čini da ja to često radim, ali kao da ja to nekako isfuram i svi mi kažu da mi dobro stoji 😀 Eto, opet je sve stvar perspektive. No, definitivno bih pretjeranost u šminkanju navela kao neumjerenost u količini šminke i nepravilnom odabiru boja i nijansi. Nekad je manje zaista više.

8. Koji ti je najdraži dio šminkanja?

Hm… Teško mi se odlučiti… Snimanje videa, hahaha 😀 Isprobavanje novih proizvoda? Korištenje omiljenih proizvoda? Da, rekla bih da mi je najdraži dio šminkanja moje zamišljanje da radim najveću dobrobit za sebe koju mogu. Kao da sam na masaži ili u nekom spa centru. Uživam svim čulima, u svemu što uhvatim, dotaknem, stavim na lice… Ne znam. Općenito pokušavam stvari tako raditi, ali šminkanje je posebna kategorija ❤

9. Odakle dolazi tvoja ljubav prema šminkanju i bojama?

To nitko ne zna za sigurno 😀 Mislim (što ne mora biti pravilo niti istina niti točno) da izlazi iz uštogljenosti iz ranije dobi. Oduvijek sam bila školarka štreberica, nisam izlazila, uklapala sam se u okvire, ali ne zato jer nisam voljela ovo što sada volim, već sam bila mišljenja da će mi biti puno teže u školi ukoliko me profesori vide poluobrijane glave, sa šljokama na ustima ili s rumenim obrazima. To bi tada izgledalo kao da sam nezadovoljna sobom ili kao da pokušavam nešto dokazati. Stoga sam bila obična. Imala sam dugu smeđu kosu i naočale. Totalno neugledna. No sada mi uopće nije žao zbog toga. Napokon mogu sve što hoću i ne moram nikome odgovarati za to.  Zato, curke, dečki, ako nešto silno želite, samo strpljivosti, isplati se i naposlijetku ćete biti zadovoljniji nego ikad!

10. Kako je to kad imaš uhodu poput mene koja prati svaki tvoj video i stalno ti šalje poruke? 😀

Pa vrlo interesantno 😀 Volim misliti o sebi da nisam egocentrik, ali mi je zanimljivo saslušati što netko misli o meni (ukoliko mislim da je iskreno) što smatram da je ovdje slučaj 🙂

– Možeš napisati i bilo što, za što smatraš da ova pitanja nisu pokrila kao korektor čir na čiru 😀

Hvala ti, Iva, na ovoj prilici da kažem ponešto o mom svijetu šminke. Ne volim šminku gledati kao oruđe koje me čini lijepom, već kao izraz moje osobnosti. Želim tebi i tvojim učenicima i dalje puno sreće i zanimljivog sadržaja u tvom radu.

 

A mi zahvaljujemo ljepotici i zvijeri od Maje koja je odlučila ovu bezvremensku temu o šminkanju pomoći ubaciti i na školske hodnike…

Vedrana Rudan je jednom pitala šminkamo li se zato što to volimo ili zato što smo naučene da to volimo…

Maju Mihačić smatram velikom inspiracijom jer se čini da zaista živimo u svijetu klonova, kako je i sama rekla – svi se isto odijevamo, šminkamo, ponašamo… Nesvjesni utjecaja masovnih medija i sadržaja na društvenim mrežama na nas. Budite svoji. Kog briga što misli komšija?

 

 

Autor:

Nevidljiva knjižničarka Iva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s